środa, 22 kwietnia 2020

Żywność drożeje. Powód? Koronawirus

Żywność drożeje i to w błyskawicznym tempie – również ekologiczna. Mięso, warzywa, owoce, pieczywo – wzrost cen można zauważyć niemal na każdym typie produktów.



Jak się przed tym bronić? Jedynie rozsądnie robiąc zakupy, co nie jest łatwe w obecnej sytuacji – nikt nie wie, jak długo problem będzie trwał. Ceny są coraz wyższe zarówno w marketach, jak i na osiedlowych lub miejskich targowiskach. Według statystyk z warzyw w ostatnich miesiącach podrożały m.in. kapusta (aż o 500%), pietruszka (dwukrotnie) i buraki (prawie dwukrotnie).

Ceny z księżyca osiągnęły także jabłka, pomidory czy cebula. Warto też pamiętać, że żywność ekologiczna jest o około 250 proc. droższa niż tradycyjna, a zatem osiągnie ona jeszcze wyższe ceny – zdecydowanie horrendalne. Bardzo podrożało też mięso – ceny kurczaka wzrosły aż o około 10 zł za kilogram.

Wzrost cen związany z wybuchem pandemii jest co prawda niemoralny, lecz mimo wszystko można go zauważyć niemal na każdych zakupach. Jeszcze droższa jest żywność tzw. ekologiczna – rolnicy mają wiele obaw co do dalszej produkcji żywności i utrzymania się na rynku.

Ewelina, f: Sponchia / pixabay

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz